Skip to main content
Malatya Kayısı Çekirdekleri

Malatya Kayısı Çekirdekleri Arasındaki Farklar

Malatya Kayısı Çekirdeği

Bugün sizler ile Acı Kayısı Çekirdeği, Gün Kurusu Kayısı Çekirdeği , İslimli Kayısı Çekirdeği Arasındaki farkları paylaşmış olacağız.

Kayısı çekirdeklerinin Gün Kurusu Kayısı Çekirdeği ve İslimli Kayısı çekirdeği olarak adlandırılması kayısıların kurutulurken kullanılan yöntemden kaynaklanmaktadır.

Gün Kurusu Kayısı Çekirdeği

Gün Kurusu Kayısı Çekirdeği, kayısıların doğal olarak kurutulması ile elde edilen kayısı çekirdekleridir. Gün Kurusu olarak bilinen kuru kayısı çeşidi herhangi bir kimyasal işlem görmeden doğal ortamda kayısıların güneş altında kurutulması ile elde edilir.

Gün Kurusu Kayısı ve çekirdeği kısaca aşağıdaki aşamalardan geçerek hizmetinize sunulmaktadır.

1- Özenle toplanan Malatya Kayısıları temiz bir bez üzerine dizilir. Belli bir süre güneş altında kalan kayısıların bir güneş gören tarafları biraz yumuşar.

Daha sonra kayısıların daha sert olan alt yüzeyleri güneş görecek şekilde ters yüz edilir. Bir müddet de bu şekilde kurumaya bırakılan kayısıların bu yüzleri de biraz yumuşayınca çekirdekleri kayısıya zarar vermeyecek şekilde hafifçe bastırılarak çıkarılır.

Bu işleme aynı zamanda “Pırtlatma” olarak da adlandırılır. Bu işlem sonrası kayısı çekirdekleri ve kayısılar ayrılmış olur. Çekirdeği çıkarılan kayısılar tekrar güneş altında iyice kurutuluncaya kadar bekletilir. Bu arada tekrar ters yüz işlemi uygulanır ki her iki tarafı da tam olarak kurumuş olsun.

2- Kayısıdan ayrılan çekirdeklerin kabukları ayıklanır. Kabukları ayrılan kayısı çekirdekleri tekrar güneş altına serilerek kurumaya bırakılır. Kurutma işleminden sonra kayısı çekirdekleri tüketime hazırdır artık.

İslimli Kayısı Çekirdeği (Sarı Kayısı Çekirdeği)

İ

İslimli Kayısı çekirdeği ve İslimli Kayısı ise kısaca aşağıdaki işlemlerden geçerek tüketime sunulur.

1- Özenle toplanan kayısılar kapalı bir ortamda kükürt gazına mazur bırakılır. Bu işlemden sonra kayısılar gölgelik ortamda kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakılan kayısılardan yine pırtlatma ile çekirdekleri ayrılır.

2- Kayısından ayrılan çekirdekler kabuklarından ayrıldıktan sonra havadar bir yerde kurutulmaya bırakılır. Kuruyan kayısı çekirdekleri tüketilmek için hazırdır.

Acı Kayısı Çekirdeği Çekirdeği

Malatya Kırılmamış Kayısı Çekirdeği

Acı kayısı çekirdeğine gelirsek kurutma işlemi aynı gün kurusu tamamen aynıdır. Aradaki fark nedir dediğinizi duyar gibiyim.

Acı kayısı çekirdeğinin farkı aşısız yabani kayısından elde edilmesidir. Yabani kayısı çekirdeği Gün Kurusu Kayısı çekirdeği ile tamamen aynı işlemden geçirilerek tüketime hazır hale gelir. Tamamen doğaldır ve kimyasal herhangi bir işlemden geçmez.

Acı kayısı çekirdeği fazla tüketilmemelidir. Günde 4 veya 5 taneyi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi sonucu zehirlenmeye sebep olabilmektedir.

Acı kayısı çekirdeği müşterilerimizden gelen geri dönüşler sayesinde kanser tedavisi gören hastalarımıza uzman doktorlar tarafından tavsiye edildiğini öğrendik.

Ayrıca Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından acı kayısı çekirdeği ürünleri üretimi yapılmaktadır. Ayrıca kanser vakaları üzerinse acı kayısı çekirdeğinin etkisi araştırılmaktadır. Bu çalışmalarda olumlu sonuçlar alındığı bilinmektedir.

 

Kayısı Çekirdeği, Malatya Kayısı Çekirdeği, Malatya Kaysı, Malatya Siyah Kayısı